Dirigent

Martin van Zanten (1961), studeerde klarinet, saxofoon en orkestdirectie aan het ArtEZ conservatorium. Als remplaçant klarinettist speelde hij op de mooiste podia van Nederland met o.a. Het Radio Filharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest en diverse kamermuziekensembles. Ook werkte hij mee aan musicals uit de stal van Joop van den Ende en was werkzaam als studiomuzikant.

In 1994 richtte Martin het "Mpingo Clarinet Choir" te Zwolle op, dat op haar hoogtepunt uit meer dan 50 klarinettisten bestond. Hij maakte hiermee, onder zijn leiding, 3 cd's en concertreizen naar onder andere Parijs, Londen en Praag.

Momenteel is Martin verbonden als klarinet- en saxofoondocent bij de Meerpaal Academie in Dronten en als klarinetdocent bij Quintus, centrum voor kunsteducatie te Kampen. Ook is hij dirigent van 4 orkesten.


Tevens is hij gepassioneerd verzamelaar van oude en bijzondere klarinetten. Zijn collectie bestaat uit meer dan 150 instrumenten die regelmatig wordt bezocht door geïnteresseerden, waaronder
conservatoriumstudenten en professionals.
Ook geeft hij lezingen, op bijvoorbeeld klarinetdagen, over de historische ontwikkeling van de klarinet en schrijft hij hierover in vakblad "De Klarinet".